Jemný hummus s tahini
2017-09-30 16:00:00
Hummus není humus :-) je to dobrota :-)
Nacházíte se:
Úvodní strana > Recepty > Kešu sýry
3.9.2016
Raw kešu oříšky jsou delikatesou sami o sobě už jen tak. S pár drobnými triky a několika ingrediencemi z nich však vykouzlíte jemné pomazánky a delikatesy - třeba tyto kešu sýry, krémy a šlehačku.
Myslíte si, že jedinou možností, jak vyrobit smetanový krém, "šlehačku" nebo sýr, je použít mléko či sojové produkty? Nenechte se mýlit. Z kešu oříšků můžete vyrobit jemnou omáčku, základy krémů, dipy i dresinky.
A není to vůbec složité. Stačí si dopředu přes noc namočit kešu oříšky a ty následně vysušit. Tímto procesem se oříšky stanou stravitelnými, dojde k deaktivaci trávicích inhibitorů, čímž svému trávení nesmírně usnadníte práci.
Kešu smetana
Suroviny:
Postup:
Mixujte dokud nevznikne jemná a hladká omáčka, dle potřeby přidejte vodu. Vynikající je tato smetanová omáčka jako dresink na salát či dip k nakrájeným paprikám nebo rajčatům. Pokud si čas od času dopřejete něco vařeného - jako třeba brambory, zkuste je touto omáčkou polít, je to skutečně dobrota :-)
Kešu šlehačka
Suroviny:
Mixujte ingredience dokud nejsou krémové jako šlehačka, poté dejte šlehačku vychladit. Servírujte ji s ovocem, ozdobte dezert, přidejte lžíci krémové šlehačky do Vašeho oblíbeného smoothie.
Kešu ovocný dip
Rozmixujte kešu oříšky, jablečnou šťávu, vanilku a sladidlo do jemného krému. Přidejte ovoce a promíchejte. Servírujte jako dip s ovocem nebo s krémem ozdobte oblíbený dezert.
Bylinkový kešu dresink s česnekem
Mixujte všechny ingredience do hladka, přidejte dle potřeby vodu. Servírujte jako dresink k zelenině či salátům a jiným zeleninovým pokrmům.
Pikantní kešu omáčka
Všechny suroviny kromě kajenského pepře umixujte do hladké konzistence. Kajenský pepř přidejte dle vlastních chutí až v posledních chvíli. Přidejte sůl a pepř a podávejte jako dip k zelenině, hlavnímu chodu či jako omáčku k cuketovým či jiným zeleninovým špagetám, které vyrobíte jednoduše s pomocí spiralizéru.
Kešu sýr
Tento recept chce trochu času, lásky a trpělivosti. Ale výsledek skutečně stojí za to...
Suroviny pro základ na sýr:
Z výše uvedených ingrediencí vzniknou 3 šálky základu na sýr, každý šálek může mít svou vlastní příchuť - slanou i sladkou :-)
Sladký borůvkový:
Pepřový sýr
Jak na to:
Rozmixujte kešu oríšky, přidejte probiotikum a vodu. Pomixujte do hladké konzistence.
Napněte sítko nebo tenké plátno a umístěte jej nad misku. Nalijte rozmixované kešu na plátno a přikryjte jej tenkou tkaninou. Nechejte sýr fermentovat při pokojové teplotě 14 - 16 hodin.
Nyní máte základ na sýr hotový a můžete si vyrobit svou vlastní variaci chutí - klidně hned tři druhy, neboť Vám vznikly alespoň tři šálky kešu základu.
Pokud chcete vyrobit tři druhy sýrů, dle surovin výše promíchejte kešu základ s ochucovadly. Pakliže se rozhodnete pouze pro jednu příchuť na celé množství, zvyšte dávky ostatní ingrediencí trojnásobně.
Sýr skvěle chutná na RAW krekrech či plackách ale také na plátcích okurky, kedlubny nebo jako dip k nakrájené zelenině.
Pár slov o blogu
Proč vznikl RAWblog? Protože mě baví "nevařit", psát a sdílet. . .
Protože si myslím, že je škoda schovat si v šuplíku jednoduché a chutné RAW či veganské recepty a nepodělit se o ně. V neposlední řadě jsme také na eshopu v sekci receptů trpěli nedostatek prostoru. To vše a mnohem více dalo vzniknout těmto stránkám, které, jak doufám, budou pro Vás inspirací a jednoduchým vodítkem v oblasti živé stravy.
Tvořte, ochutnávejte a milujte živou stravu zrovna jako já. Užívejte si všeho, co nám naše Země dává.
2016 (c) Všechna práva vyhrazena - Živá-strava-obchod.cz