Fermentovaný mandlový sýr s Irským mechem
2016-07-31 13:30:00
Rostlinný sýr - cruelty free verze super lahodného sýra
Nacházíte se:
Úvodní strana > Recepty > Jemný hummus s tahini
30.9.2017
Hummus je velmi chutná a levná pomazánka, jenž si získává poslední dobou více a více obliby. Není divu, jemná pomazánka se hodí k zelenině, na pečivo, krekry, placky nebo jako jemný dip k RAW karbenátkům. Naučíte-li se jednoduchý postup, můžete si chuť hummusu vyšperkovat vždy trochu jinak - bylinky, koření nebo sušená rajčata Vám pomohou vytvořit mnoho variací. Dokonce jsem zkoušala vytvořit i hummus ve sladké verzi - se švestkami a rozinkami a vůbec nebyl špatný :-)
Hummus je kromě chuťového požitku taktéž báječným zdroje železa, vitamínů skupiny B, bílkovin a také vlákniny.
Hummus můžete vytvořit z cizrny naklíčené, vařené nebo sterilované. První varianta bude zaručeně nejvýživnější, druhá rychlejší a třetí bude fofrová. Záleží pouze na velikosti Vašeho hladu, výživových preferencích a schopnosti třeba jen čekat, než se cizrna naklíčí.
Proč je klíčení tak úžasné?
Příroda je mocná čarodějka a vše nám zařídila naprosto dokonale a geniálně. Všechno souvisí se vším a jeden element přírody nemůže fungovat bez druhého. I proces klíčení má svůj důvod. Rostlina má čarovnou moc přetvořit anorganický prvek - neživý na organický - živý.
Takové enzymy v rostlině totiž mají svůj vlastní počítač, ve kterém jsou uložené různé programy. Každý počítačový program slouží pro něco jiného - jeden pro růst, druhý pro opravu a tak dále. Je zde také program s enzymy, který má za úkol ukládat energii rostlinky do škrobu. Ten má již ve svém zárodku - semínku.
Škroby jsou spolu s proteiny pro rostlinku takové mateřské mléko. Jakmile necháme rostlinku vyklíčit, z jejich klíčů získáme to nejvíce, co můžeme - obrovské množství minerálních látek, vitamínů a enzymů. Jsou to zdroje živin, ze kterých by nadále rostlinka pokračovala ve svém růstu. Navíc škroby jsou zde již rozštěpeny a proto jsou klíčky velmi dobře stravitelné.
Zkuste klíčky zařazovat do svého jídelníčku co nejčastěji. Zkuste je třeba zakomponovat do RAW hummusu z naklíčené cizrny.
Suroviny pro přípravu:
Postup:
Cizrnu přes noc namočíme, ráno vodu slejeme a 2-3 dny necháme cizrnu klíčit - využít lze nakličovací misky nebo nakličovací sklenice. Díky procesu klíčení získáme mnohem více vitamínů a minerálních látek. Navíc se díky klíčení cizrna tzv. "předtráví" a bude snadno stravitelná.
Všechny ingredience dáme do výkonného mixéru a rozmixujeme na jemnou pomazánku. Ozdobíme tahini pastou a čerstvou listovou petrželí. Servírujeme s kousky zeleniny nebo RAW krekry či plackami - vynikající jsou např. LIFE CRACKERS ROZMARÝNOVÉ, které chuť hummusu ještě více podtrhnout. Hummus však božsky ch
utná také s mrkví, okurkou a paprikou pokrájenými na plátky či hranolky.
Dobrou chuť :-)
Recept je převzat ze serveru www.thriveforward.com
2016-07-31 13:30:00
Rostlinný sýr - cruelty free verze super lahodného sýra
Pár slov o blogu
Proč vznikl RAWblog? Protože mě baví "nevařit", psát a sdílet. . .
Protože si myslím, že je škoda schovat si v šuplíku jednoduché a chutné RAW či veganské recepty a nepodělit se o ně. V neposlední řadě jsme také na eshopu v sekci receptů trpěli nedostatek prostoru. To vše a mnohem více dalo vzniknout těmto stránkám, které, jak doufám, budou pro Vás inspirací a jednoduchým vodítkem v oblasti živé stravy.
Tvořte, ochutnávejte a milujte živou stravu zrovna jako já. Užívejte si všeho, co nám naše Země dává.
2016 (c) Všechna práva vyhrazena - Živá-strava-obchod.cz