Nacházíte se:

Úvodní strana > Recepty > Jemný hummus s tahini

Jemný hummus s tahini

30.9.2017

Hummus s tahini

Hummus je velmi chutná a levná pomazánka, jenž si získává poslední dobou více a více obliby. Není divu, jemná pomazánka se hodí k zelenině, na pečivo, krekry, placky nebo jako jemný dip k RAW karbenátkům. Naučíte-li se jednoduchý postup, můžete si chuť hummusu vyšperkovat vždy trochu jinak - bylinky, koření nebo sušená rajčata Vám pomohou vytvořit mnoho variací. Dokonce jsem zkoušala vytvořit i hummus ve sladké verzi - se švestkami a rozinkami a vůbec nebyl špatný :-)

Hummus je kromě chuťového požitku taktéž  báječným zdroje železa, vitamínů skupiny B, bílkovin a také vlákniny.

Hummus můžete vytvořit z cizrny naklíčené, vařené nebo sterilované. První varianta bude zaručeně nejvýživnější, druhá rychlejší a třetí bude fofrová. Záleží pouze na velikosti Vašeho hladu, výživových preferencích a schopnosti třeba jen čekat, než se cizrna naklíčí.

Proč je klíčení tak úžasné?

Příroda je mocná čarodějka a vše nám zařídila naprosto dokonale a geniálně. Všechno souvisí se vším a jeden element přírody nemůže fungovat bez druhého. I proces klíčení má svůj důvod. Rostlina má čarovnou moc přetvořit anorganický prvek - neživý na organický - živý.

Takové enzymy v rostlině totiž mají svůj vlastní počítač, ve kterém jsou uložené různé programy. Každý počítačový program slouží pro něco jiného - jeden pro růst, druhý pro opravu a tak dále. Je zde také program s enzymy, který má za úkol ukládat energii rostlinky do škrobu. Ten má již ve svém zárodku - semínku.

Škroby jsou spolu s proteiny pro rostlinku takové mateřské mléko. Jakmile necháme rostlinku vyklíčit, z jejich klíčů získáme to nejvíce, co můžeme - obrovské množství minerálních látek, vitamínů a enzymů. Jsou to zdroje živin, ze kterých by nadále rostlinka pokračovala ve svém růstu. Navíc škroby jsou zde již rozštěpeny a proto jsou klíčky velmi dobře stravitelné.

Zkuste klíčky zařazovat do svého jídelníčku co nejčastěji. Zkuste je třeba zakomponovat do RAW hummusu z naklíčené cizrny.

Suroviny pro přípravu:

  • 2 hrnky cizrny (naklíčené)
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce oleje (olivový, sezamový, lněný...)
  • 3 římského kmínu, (jemně mletý)
  • 2 lžíce RAW tahini
  • sůl dle chuti
  • pepř dle chuti
  • šťáva z jednoho citronu
  • 1 hrnek vody - dle potřeby a hustoty

Postup:

Cizrnu přes noc namočíme, ráno vodu slejeme a 2-3 dny necháme cizrnu klíčit - využít lze nakličovací misky nebo nakličovací sklenice. Díky procesu klíčení získáme mnohem více vitamínů a minerálních látek. Navíc se díky klíčení cizrna tzv. "předtráví" a bude snadno stravitelná.

Všechny ingredience dáme do výkonného mixéru a rozmixujeme na jemnou pomazánku. Ozdobíme tahini pastou a čerstvou listovou petrželí. Servírujeme s kousky zeleniny nebo RAW krekry či plackami - vynikající jsou např. LIFE CRACKERS ROZMARÝNOVÉ, které chuť hummusu ještě více podtrhnout. Hummus však božsky ch

utná také s mrkví, okurkou a paprikou pokrájenými na plátky či hranolky.

 

Dobrou chuť :-)

Recept je převzat ze serveru www.thriveforward.com

Fermentovaný mandlový sýr s Irským mechem

2016-07-31 13:30:00

Rostlinný sýr - cruelty free verze super lahodného sýra

přečíst celé

RAW kešu pomazánka

2016-07-31 10:30:00

Náramně dobrá a hustá pomazánka

přečíst celé