Nacházíte se:

Úvodní strana > Recepty > RAW fermentovaný jogurt

RAW fermentovaný jogurt

25.6.2017

RAW kokosový jogurt - fermentovaný

Kokosová dužina je v mojí kuchyni zatím nováčkem, ale už teď jsem si ji velmi oblíbila. Je to všestranná surovina, z níž můžete vykouzlit celou řadu skvělých pokrmů - od jogurtů, slaných dipů a dresinků přes náplně do dortů či zmrzliny.

Kromě toho, že je skvělá pro přípravu všelijakých dobrot, přináší také mnoho zdravotních benefitů, obsahuje zdravé tuky, hořčík, fosfor, vápník i zinek, železo a draslík, zároveň je přírodním antioxidantem.

Mou první zkušeností s kokosovou dužinou je zatím tento RAW jogurt, který jsem si doma vyrobila. Jelikož mám ráda RAW kakao a vlastně všechno čokoládové, vytvořila jsem kakaový jogurt s banánem. Až jej vyzkoušíte, myslím, že se bez něj v budoucnu jen tak neobejdete.

Proces fermentace je navíc velice prospěšný pro naše zdraví. Fermentace do stravy přidává zdraví prospěšné bakterie, které jsou vhodné pro klidné a zdravé zažívání, posilují naší imunitu a podporují vitalitu.

Na recept potřebujete:

  • 250 g kokosové dužiny
  • 230 ml kokosové vody (nebo vody)
  • 1/4 lžičky probiotik

Z těchto surovin vznikne bílý jogurt, jenž můžete dále dochutit dle Vaších preferencí - ovocem, kakaem, vanilkou, skořicí, drcenými kakaový boby nebo jej můžete osolit a rozmixovat se zeleninou, vznikne Vám lahodný dip na tortilu, kterou vytvoříte stočením listu římského salátu a naplníte zeleninou.

Postup:

Kokosovou dužinu a kokosovou vodu rozmixujeme v mixéru na hladkou kaši. Směs dáme do skleněné uzavíratelné nádoby. (Nepoužívejte plastovou nádobu, ve které by fermentace neprobíhala tak dobře).

Nádobu naplníme maximálně do poloviny, abychom neřešili něco podobného, jako když myšička vařila kašičku... jogurt naroste jednou tolik.

Do nádoby přidáme 1/4 čl probiotik - používám veganská probiotika Health Force, která si často přidávám také do smoothie. Pokud nemáte sypká probiotika, vezměte 1 kapsli, kterou si vysypete na lžičku a použijete také 1/4.

Jogurt s probiotiky zamícháme a umístíme buď na 8 hodin do sušičky na ovoce, kterou zahřejeme na 40 stupňů, nebo můžeme jogurt nechat fermentovat při pokojové teplotě, přičemž hotový bude zhruba za 24 hodin.

Jakmile dosáhneme požadované chuti jogurtu, víčko sklenice zavřeme a jogurt umístíme do lednice, čímž proces fermentace zastavíme. Takto připravený jogurt Vám vydrží až týden v chladu. Já jsem to vydržela dva dny, pak byl fuč.

Jogurt můžete podávat v přírodní podobě nebo jej dochutit přírodním sladidlem, ovocem, můžete přidat dvě lžíce do smoothie atd. Máte tímto vlastně připravený univerzální základ pro spoustu dalších receptů.

Já jsem dala 5 lžic jogurt do mixéru spolu s jedním banánem, 1 PL kokosového nektaru a 2 PL kakaa. Rozmixovala jsem a ozdobila drcenými kakaovými boby. No, byl to velký luxus.

Na kokosový jogurt mě navedla kamarádka Zuzka Lužná, kterou můžete sledovat na jejím facebooku nebo na stránkách www.loveofraw.cz

Skvělé kokosy, kokosovou dužinu a další kokosové produkty zakoupíte u nás v Besedě Bio na Starém náměstí v Rychnově nad Kněžnou a pokud to máte daleko, objednejte si svou kokosovou várku přímo na wwww.mladykokos.cz

Kokos Vám tam za nějaký peníz sundají z palmy a pošlou zabalený tak, aby mu cestou nebylo moc teplo. Tak honem, než budou kokosy fuč :-)