Nacházíte se:

Úvodní strana > Recepty > Extrémně čokoládový dort

Extrémně čokoládový dort

31.7.2016

Extrémně čokoládový dort

" Jezte vyváženou stravu - tabulku čokolády v každé ruce."
(J. Marinicová)
 
Máte čokoládové období? Kdo by neměl. U mě nikdy nekončí. Pro milovníky čokolády je zde úžasný recept, na jehož přípravu mne inspirovala nová kniha Zuzky Lužné - Zamilujte se do syrové čokolády. Hltala jsem stránku po stránce a když jsem vymýšlela, jaký dort udělám ke svátku Jany - jo, jsme doma tři Jany :-) tento recept to měl u mě spočítané.
Sečteno a podtrženo - při výrobě běžného dortu, který se peče z piškotu a plní různými krémy, které nedrží, všemožně tečou nebo jsou naopak příliš tuhé, je tohle skutečná hračka. I z hlediska času - klidně stihnete jít ještě plavat sto bazénů nebo si vychutnat dalších pár kapitol pěkné knížky. Příprava dortu bez namáčení oříšků (to se dělá samo přes noc) trvá zhruba dvacet minut.
Z hlediska výživové hodnoty a zdraví snad nemusím ani nic srovnávat. . .
Jestli jsem Vás ještě nepřesvědčila, o čemž pochybuji, poslední můj argument zní - ta chuť je boží, je to pecka. A jestli nevěříte, pojďte to zkusit.
Co potřebujete:
Na korpus:
  • 1 hrnek předem namočených mandlí
  • 1/2 - celý šálku datlí
Na náplň:
  • 8 banánů
  • 2 vrchovaté lžíce RAW kakaa
  • můžete přidat i nějaké sladidlo, ale bez něj je to sladké dost a lehce hořké
  • 4 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
V knize není, ale já jsem udělala ještě jemnou polevu:
Postup:
Mandle namočíme přes noc ve vodě. Dejte jim tento čas, ony se Vám odmění. Půjdou lehce mixovat a navíc budou lehčeji stravitelné a pro naše tělo nutričně bohatší. Inhibitory, které na mandlích jsou, by bez namáčení znemožnily trávicí procesy. Mandle by z Vás vyšly téměř tak, jak vešly. Jak říká má kamarádka- měly byste pouze drahou stolici :-) :-)
Mandle scedíme a necháme chvilku oschnout. Rozmixujeme je spolu s datlemi. Těsto natlačíme do dortové formy. Formu jsem předem lehce potřela kokosovým olejem, aby se korpus při krájení příliš nelepil na stěny a dno formy. Můžete také dno vystlat potravinovou folií.

Připravený korpus dáme do chladničky a zatím si připravíme náplň.
Rozmixujeme banány s kakaem. Přidáme roztopený kokosový olej a znovu mixujeme. Nalejeme vzniklou náplň do formy a dáme opět chladit.
Nakonec připravíme polevu. Ve vodní lázně opatrně rozpustíme kakaové máslo, kakaový prášek a kokosový nektar. Dort polejeme polevou a chladíme cca 2 hodiny.
Dort můžete místo polevy posypat kousky RAW čokolády nebo drcený kakaovými boby, taky delikatesa....
Výsledek je vskutku delikátní. Dort je jemný, vláčný a celkem lehký. Komu vadí mandle, můžete základ vyrobit z mouky z naklíčené pohanky, také výborná záležitost:-)
Další úžasné recepty na čokoládové RAW dobroty najdete v knize Zuzky Lužné ZDE

Zbylo Vám smoothie? Výborně, bude se Vám hodit:-)

2017-05-16 21:45:00

Zamrazte jej do formičky na nanuky, v letním počasí se Vám šiknou...

přečíst celé

RAW nudle s mákem

2016-07-10 15:45:00

Nudle s mákem na RAW stravě? Fakt jsme se nezbláznili :-)

přečíst celé