Nacházíte se:

Úvodní strana > Články > Tipy pro živou a veganskou kuchyni

Tipy pro živou a veganskou kuchyni

20.8.2017

Tipy pro živou kuchyni - co ještě potřebujete a co je už módní výstřelek

Různé výživové směry jsou dnes módní trendem. Někdo drží paleo dietu, někdo žije čistě vitariánsky, někdo je vegan... a tak se tak nějak škatulkujeme. Také jsem se svého času škatulkovala. Než jsem přišla na to, že moje tělo má rozhodně jiné potřeby, než tělo lidí okolo mě. Každý to má trochu jinak a ne všem může 100 % zastoupení živé stravy v jídelníčku vyhovovat. Třeba v zimě velice ráda sáhnu po teplé veganské polévce než studeném pokrmu... ale to, že to tak mám já ještě neznamená, že to tak musíte mít i vy.

Naučila jsem se ke stravě přistupovat objektivně. Někdy totiž přijde období, kdy má naše tělo potřebu doplňovat některé látky z jiných zdrojů - někdy více z ovoce, někdy více ze zeleniny, jindy z luštěnin. Taková teplá quinoa se zeleninovým salátem je pro mě naprosto sváteční a úžasný oběd... :-)

Pojďme si však nyní povědět, jak nakupovat a co mít doma, aby Vám Váš zdravý životní směr vydržel ať už to máte jakkoliv...

Tento článek je čerpán z knihy Živá kuchyně snadno a rychle od Judity Wignall. Knihu mám velice ráda, a tak, pokud ji nevlastníte, zde je z ní pár tipů, pod které se s klidným svědomím podepíšu.

1.) Snaže se nakupovat potraviny v BIO kvalitě (nebo si doma pěstujte)

Proč? Jednoduše proto, že BIO ovoce a zelenina obsahují daleko více vitamínů a enzymů, než konvenční ovoce a zelenina. Mnoho herbicidů a pesticidů, které se dnes běžně používají, blokují v našem těle různé funkce hormonů a mohou způsobovat zdravotní komplikace. Můžete tedy být 100 % vitarián, ale pokud nakupujete ovoce a zeleninu běžně v supermarketu, není to zrovna zdravá cesta. Ne vše totiž z ovoce a zeleniny umyjete a navíc, spousta látek se do plodů dostane skrz rostliny z půdy.

2.) Nakupujte co nejvíce od místních zemědělců a farmářů

Proč? Jednoduše proto, že spousta ovoce a zeleniny z dovozu se sklízejí týdny před tím, než dozrají. Proč nakupovat jablka z dovozu, když má ve Vašem okolí jistě nejlepší jablka farmář. Jasně, že si asi banány koupíte někde jinde, ale mnoho druhů zeleniny a ovoce sežene lokálních. Navíc tím podpoříte práci místních lidí a Vaše peníze napoputují do korporátních společností, jejichž mateřská firma ani nesídlí v Čechách.

Pokud nemáte žádný tip, kde sehnat kvalitní BIO ovoce a zeleninu, já si nakupuji zde: www.biozelenina.cz

Majitel pan Kůrka je velmi příjemný, dbá na kvalitu ovoce a zeleniny, jeho firma Vám bedýnku doveze, takže můžete krásně objednávat z pohodlí domova:-) Původně jsme chtěli na eshopu také zařadit prodej BIO ovoce a zeleniny, ale po pečlivém uvážení, jsme si řekli, že se do této sféry pouštět nebudeme. Přeci jen - balíky během cesty mohou trpět změnou teplot, vlhkostí, mohou i upadnout a vozy dopravních společností nejsou stavěné na převoz zeleniny a ovoce. Naopak, pokud si objednávat od dodavatele bio bedýnek, přijde Vám bedýnka voňavá a nepoškozená.

3.) Kupujte sezonní potraviny

Proč? Jednoduše proto, že matka příroda moc dobře ví, proč nám určité druhy potravin poskytuje v daném ročním období. Stejně jako medvědi jedí medvědí česnek, aby se očistili po dlouhém zimním spánku, ne nadarmo na jaře kvetou pampelišky a rostou kopřivy. V létě nám příroda věnuje ochlazující potraviny - melouny, nektarinky, broskve, rajčata a okurky, dodává nám vitamíny, které potřebujeme před dlouhou zimou do těla načerpat. Z  vitamínových preparátů toho tolik nevytěžíte.

4.) Vyvarujte se geneticky modifikovaných potravinám - GMO

Proč? Jednoduše proto, že s potravinami je dnes manipulováno, aniž bychom to tušili. V laboratořích vznikají odrůdy rostlin odolné škůdcům a bakteriím, což však příroda nikdy neměla v úmyslu. Navíc, takovéto potraviny jsou poměrně nové, nejsou na lidech testované a my vůbec netušíme, co v našem těle způsobují. Co se ve světe děje Vám může ukázat třeba dokument The future of Food, který naleznete na youtube.

I to je tedy důvod, proč nakupovat potraviny v BIO kvalitě a od místních menších farmářů. Jen tak budete mít jistotu, že do svého jídelníčku zahrnujete to nejlepší co můžete.

Zásoby ve spíži

Zde je krátký výčet toho, co byste ve své spíži měli mít. Není toho zrovna málo, ale pokud vyřadíte zbytečné potraviny - sladkosti, průmyslově zpracované potraviny a další zbytečnosti, uvidíte, kolik místa najednou budete mít.

1.) OVOCE - nakupujte ovoce zralé, nejlépe podle týdenního plánu. Pokud Vám nějaké ovoce zbyde, nejjednoduší je zamrazit jej. Snažte se však nekupovat zmrazené produkty, které bývají blanšírované.

Mezi základní ovoce by ve Vaší spížy měly patřit tyto plody:

  • citrony
  • jablka
  • hrušky
  • pomeranče
  • banány
  • jakékoliv další sezonní ovoce - bobule - borůvky, maliny, angrešt atd.

2.) ZELENINA - není příliš vhodné nakupovat si předkrájenou zeleninu, která v plastových sáčcích ošetřena plynem leží v regálech bůhvíjak dlouho. Raději nakupujte celé kusy, které si doma upravíte. Navíc - čím méně plastů a obalů, tím menší zátěží jste pro planetu Zemi.

  • špenát
  • jakákoliv listová zelenina - kapusta, kadeřávek, ledový salát, římský salát
  • okurky
  • řapíkatý celer
  • cuketa
  • cibule
  • česnek
  • rajčata - v sezoně, v zimě je nenakupuji, protože jsou většinou dobarvená a nemají žádnou chuť.... ale je to opět zvyk spotřebitele mít kdykoliv cokoliv, a tak se samozřejmě řetězce snaží tomuto požadavku vyhovět
  • papriky

3.) BYLINKY - můžete si je pěstovat doma v malém květináči, nádherně voní, zkrášlí každý pokrm a dodají mu ten správný šmrnc

4.) OŘECHY A SEMÍNKA - nakupuji si do zásoby, aby mi nikdy nedošly. Skladuji je ve skleněných nádobách se vzduchotěsným víčkem.

Oříšky a semínka před konzumací namáčíme, o tom si ale povíme někdy příště :-)

5.) OBILOVINY - na obiloviny mají lidé různé názory, někdo je v živé stravě nepoužívá vůbec, někdo ano. Já osobně preferuji přirozeně bezlepkové potraviny a jelikož jsem již řekla, že si některá jídla vařím, mám doma i tyto suroviny:

  • pohanka - skvělá do dezertů, ale také z ní umelete jemnou bezlepkovou mouku
  • jáhly, amarant
  • quinoa
  • bezlepkové ovesné vločky
  • pohankové vločky

Přijde mi škoda některé suroviny z jídelníčku vynechat - už jen proto, kolik úžasných látek pro naše tělo přinášejí.

6.) OŘECHOVÁ MÁSLA - můžete si je nakoupit, ale také vyrobit doma, o to více vám potom budoue chutnat. Co však doma nemůže chybět, je sezamové máslo tahini. To se totiž hodí do mnoha pokrmů a příjemně je obzvláštní svou krémovou konzistencí a chutí.

7.) OLEJE - nakupujte skutečně kvalitní za studena lisované oleje. Pokud někdo z Vašich známých cestuje do zahraničí - např. do Itálie, nechte si dovést BIO olivový olej. Nejde jen o chuť ale také o obsah živin.

  • olivový olej
  • lněný olej - pozor na jeho náchylnost ke žluknutí, je nutné jej spotřebovat rychle a uchovávat ve tmavé lahvi v lednici
  • kokosový olej - tvoří velkou součást sladkých dobrot, navíc jej lze používat také ke kosmetickým účelům

8.) SŮL - není zrovna dobré mít ve spíži chemicky upravenou sůl s přidaným jódem, raději si pořiďte himalájskou sůl nebo keltksou mořskou sůl, které obsahují vysoké množství minerálních látek. Se solí se to však nemá přehánět.

9.) KOŘENÍ A PŘÍCHUTĚ - pro skvělou chuť pokrmů si pořiďte zásobu bylinek a oblíbeného koření a některé další dochucovací suroviny jako například:

10.) SUŠENÉ OVOCE - na slunci nebo doma v sušičce, nesířené

  • rozinky, datle medjool, brusinky, jablka, třešně, goji, strouhaný kokos

11.) SLADIDLA - s postupem času Vám zřejmě přijdou obecně pokrmy dostatečně sladké, pokud do nich přidáte čerstvé zralé ovoce, některé sladidlo si však domů pořiďte, bude se Vám hodit

Jak vidíte, některé přísady nejsou čistě RAW, i přesto se jich nemusíte vzdávat. Záleží pouze na Vás, jak moc striktní jste při přípravě pokrmů.

K tomuto výčtu bych zcela určitě přidala také luštěniny, které obsahují řadu minerálních látek a důležité bílkoviny. Hodit se Vám budou pro klíčení, přípravu zeleninových salátů ale také na různé pomazánky.

Pokud hledáte dobrého dodavatele oříšků, semínek, luštěnin nebo sladidel a olejů, podívejte se i na náš internetový obchod. U nás najdete širokou nabídku surovin pro Vaši kuchyni v různých cenových hladinách. Zcela jistě si vyberete.

K objednávce nad 1500,- Kč máte dopravné zdarma, ke každé objednávce Vám přidáme malý dáreček a s velkým hudlanem Vám balík odešleme :-)))

www.ziva-strava-obchod.cz