Nacházíte se:

Úvodní strana > Články > Jak klíčit semínka aneb dopřejte svému tělu to nejlepší

Jak klíčit semínka aneb dopřejte svému tělu to nejlepší

8.2.2018

Jak klíčit aneb jak dopřát svému tělu to nejvíc nejlepší z přírody

Každý jsme již určitě slyšeli o nakličování, klíčcích a o jejich velikém vlivu na náš organizmus. V dnešní době se o tomto tématu opět hodně hovoří a lidé jsou k němu více otevření a více ho přijímají nejen díky prospěšnosti, výživnosti, ale také kvůli snadné přípravě a cenové dostupnosti. Klíčit semínka můžete velmi snadno sami doma, stačí si zvyknout na jednoduchý postup a denně můžete sklízet vlastní úrodu.

Žijeme v zemi, kde se střídají čtyři roční období a každé z nich má velký vliv na náš organizmus - ať už psychický, tak fyzický. Momentálně se nacházíme ve fázi zimy, kdy naše tělo potřebuje více energie, živin a tepla. I když máme plné supermarkety všeho, co si jen můžeme (a možná i nemůžeme) přát, z hlediska přírody bychom se měli řídit tím, co nám aktuálně nabízí a co je pro nás přirozené. To v reklamním letáku nenajdeme...
V českých klimatických podmínkách toho v současné době na poli ani zahrádce moc nesklidíme a tak bychom měli dbát na zařazení sezonních plodin -  zásob z léta a podzimu (zmražená zelenina a ovoce, domácím kompoty, kysané zelí, pickles, brambory, luštěniny, atd....), potraviny na podporu zahřátí organizmu (pohanka, kurkuma, zázvor..) a rozhodně také klíčky a vše s nimi spojené.

Co je klíčení a proč je potřeba?

Všechna semínka, ořechy, obiloviny nebo luštěniny jsou potřeba před každou konzumací namočit minimálně přes noc. Obsahují totiž na svém povrchu inhibitory klíčení nebo tzv. blokátory enzymů, které je chrání do té doby, než jim budou poskytnuty vhodné podmínky pro klíčení. Jak si tyto podmínky v realitě představit?

Pochopíme-li princip přírody, zjistíme, jak skvěle to je vše vymyšleno. Takové semínko je od přírody vybaveno schopností „nechat se přenést“.  Zvíře spolu s trávou na pastvě sní semínko, které je díky blokátorům „uzamčeno“ a zvíře jej nestráví. Semínko z něj vyjde tak, jak se dostalo dovnitř - neporušené. Zvíře jej pouze přenese o pár metrů dál, kde se pomocí trusu semínko dostane na jiné místo. Trus, jakožto hnojivo dopadne na zem, kterou zároveň zvlhčí. Semínko se díky vlažné půdě „odemkne“ a vyroste nová rostlinka.

Pokud si tedy semínka a oříšky před konzumací nenamočíme, máme vzhledem k jejich ceně, pouze drahou stolici :-) Abychom ze semínek a oříšků získali cenné vitamíny a enzymy, musíme je namočit, aby se započal proces "trávení".

Co se stane v našem organizmu po konzumaci neaktivovaných (nenamočených) plodin:

  • plynatost
  • bolest břicha
  • problém s vyprázdněním - zácpa nebo častěji průjem
  • nevolnost

Co klíčky všechno obsahují:

  • vitamíny hlavně B,C,K
  • minerály zejména hořčík a železo
  • napomáhají k regeneraci buněk
  • bílkoviny
  • čistí organizmus díky chlorofylu, proto je důležité slunit
  • odstraňují poruchy trávení
  • aminokyseliny a mastné kyseliny
  • dodávají energii
  • mají vetší nutriční hodnotu

Co vše se dá naklíčit:

Pomůcky

  • sklenice na klíčení se sítkem - koupíte na našem eshopu
  • misky na klíčení - koupíte na našem eshopu
  • plech a klasická sklenice
  • někdo používá vatu na klíčení řeřichy

Jak klíčit luštěniny?

Připravíme si např. fazolky, které předem namočíme na několik hodin nejlépe přes noc. Druhý den je přecedíme přes cedník, důkladně je propláchneme a vložíme do sklenice (můžete použít speciální nakličovací sklenici, díky které je nakličování mnohem jednodušší). Umístíme ji na ne nepříliš chladné nebo teplé místo ( +- 18˚ C ) a necháme už jen tvořit přírodu. Jediné co si stále hlídáme je vlhkost. Tím, že budeme 1-2x denně nakličovanou potravinu proplachovat. Každý den tento proces opakujeme, dokud fazolky nezačnou klíčit (většinou je to vidět 3. den od namočení, záleží však samozřejmě na podmínkách.). Během procesu klíčení je dobré dávat výhonky slunit k oknu, pokud to počasí umožní, aby klíčky nabyly ještě více energie. Ale pozor - vystavujte klíčky sluníčku jen na chvíli, aby se neusušily. Po dostatečném vyklíčení můžete konzumovat klíčky dle své libosti. Kličky lze také uchovat v lednici po dobu maximálně jednoho týdne. Někdo je dává i zmrazit, ale to mi přijde škoda.

Recept na cizrnový humus s tahini

Tento pokrm úplně zbožňuji nejen pro jeho chuť, ale také díky jeho prospěšnosti. Obsahuje totiž spoustu bílkovin a vápníku.

Ingredience:

 

Naklíčenou cizrnu uvaříme do měkka, poté ji přecedíme, dáme do mixéru, přidáme zbytek surovin a umixujeme do hladka.

Klíčení pohanky,quinoi,slunečnice a řeřichy

Pohanka

Pohanku namočíme přes noc. Druhý den pohanka hodně nabobtná a vytvoří trochu slizu. Propláchneme ji přes cedník a dáme na plech, udržujeme ji vlhkou. Nenecháváme ji na hodně teplém místě, ráda se totiž v teple kazí. Po vyklíčení můžeme ihned konzumovat nebo usušit v sušičce.

Kaše z naklíčené pohanky

Ingredience:

Všechny ingredience umixujte do hladka. Kaši můžete ozdobit goji nebo moruší.

Quinoa

Quinou namočíme přes noc. Druhý den ji přecedíme a dáme také na plech. Quinoa klíčí hodně rychle, klíčky můžou být viditelné už následující den po namočení. Poté můžete použít.

Quinoa s mákem

Naklíčenou quinou uvaříme do měkka, poté přidáme mák dle libosti a osladíme medem.

Slunečnice

Namočíme slunečnici přes noc. Druhý den dáme na plech a udržujeme ji vlhkou. Je na nás, jak moc ji chceme nechat vyklíčit. Poté z ní můžeme udělat rostlinné mléko, konzumovat v salátu nebo dát usušit.

Raw/vegan slunečnicové mléko

500g naklíčené slunečnice umixuje s 1 litrem vlažné vody. Poté přecedíme přes plátýnko, cedník nebo přes sáček na rostlinné mléko. Mléko si osladíme dle oblíbenosti – datlemi, datlovým sirupem, lze přidat raw kakao nebo karob. Samotné mléko lze pár dní skladovat v lednici nejlépe ve sklenici. Mléko vždy skladujte ve vzduchotěsné – nejlépe skleněné nádobě.

Řeřicha

Namočte ji přes noc, pak nechat 2 dny ve tmě a poté 2-4 dny na světle, jednou denně proplachujte. Klíčení je rychlé, ale její postupný růst trvá okolo dvou týdnů. Než řeřicha vyroste do potřebné výšky, chvíli to potrvá, na druhou stranu je to krásná podívaná. Je dobré ji dávat na sluníčko, ale stále udržovat vlhkost. Řeřicha je výborná na ozdobu salátů a pokrmů.

Autor článku:

Rozálie Drahošová

Instagram: Rawzárka