Nacházíte se:

Úvodní strana > Články > Ještě než budete mít miminko nebo třeba dvě :-)

Ještě než budete mít miminko nebo třeba dvě :-)

17.10.2017

Než přijde miminko nebo rovnou dvě...

Jestli věříte na to, že když vyslovíte nějaké své přání nahlas, tak se vyplní, věřte, že já nyní dvojnásobně. Asi rok a půl zpátky, jsme šli s manželem a našimi dvěma psy na procházku. Povídali jsme si o dětech a já jsem řekla, že by mi nijak nevadilo mít dvojčátka - je to roztomilé, ne? :) Navíc, dvě děti ve stejném věku si spolu krásně hrají, mají k sobě blízko a vůbec, musí to být bezva...  Moc děkuji tam nahoru za naší Terezku a Kristýnku, jsou to naše lásky od první vteřiny.

Těhotenství s dvěma miminky pod srdcem není zrovna jednoduhé, říkala jsem si, že se s Vámi podělím o své zkušenosti a prožitky z období, kdy byly moje holčičky ještě v bříšku… a vlastně ještě i chvíli před tím. Možná i Vy potřebujete slyšet nebo číst, že ne vše může být přesně tak, jak si naplánujete. Možná bude a moc Vám to přeji, u mě to tak nebylo. Živá strava ani veganství, ani sport ani naprostá pohoda.

Mým cílem není udávat Vám rady, jak jíst a co jíst nebo jak se chovat. Prošla jsem sice kurzem výživového poradce a mnoho věcí si nastudovala sama, ale i poté jsem došla k přesvědčení, že si každý musí projít svou etapou, aby poznal, co mu dělá a nedělá dobře. Každý jsme individualitou a těžko bychom našli jedince se stejným trávením a genetickým vybavením, jaké máme my sami. Pár věcí Vám ale ráda sdělím – po svých zkušenostech, chybách nebo věcech, které se mi dařily ( a nedařily . . . ).

Očekávání miminka je velká věc a určitě je dobré zamyslet se sám nad sebou ještě ve chvíli, když potomka plánujete. Vaše tělo by na to mělo být připravené. Nejde jen o stravu, ale o Váš celkový režim – odpočinek, stres v práci, sport, stravu, spánek, relaxaci ale třeba také detoxikaci těla…

Mým prvním úkolem před dvěma lety bylo dostat tělo do hormonální rovnováhy - ano, i já jsem patřila mezi ty, kdo nějakou dobu užívaly antikoncepci. Ano, už ji brát nebudu....

Navštěvovala jsem paní doktorku, která mi aplikovala akupunkturu. Do tří měsíců v její péči se mé tělo změnilo o 180 stupňů. V kombinaci se zelenými potravinami jsem se pročistila od škodlivin, díky RAW / veganské stravě jsem načerpala vitamíny a živiny, přestala jsem bezhlavě každý den sportovat, činky v posilovně jsem vyměnila za jógovou podložku, dokonce jsem se stala lektorkou power jógy... a začaly se dít doslova divy. Fungovala jsem naprosto skvěle, začala jsem se konečně cítit jako žena... ale musela jsem proto udělat dost změn v životě - změnit své myšlení a vlastně i práci.

Miminko k nám nepřišlo hned a tak jsem se věnovala práci – odešla jsem ze zaměstnání, které mne nenaplňovalo a kromě e-shopu jsem začala řešit také projek zdravé výživy a vegetariánské kuchyně Beseda Bio. V listopadu 2016 jsme po roce práce s velkou slávou otevřeli. Byl to pracovní kolotoč na 16 hodin denně včetně víkendů, dnes už ani nevěřím tomu, jak jsem to vydržela. S týmem báječných lidí a hlavně mým skvělým manželem a jeho naprostou podporou v zádech jsem ustála první tři měsíce provozu. V lednu jsme odjeli na hory do Itálie, po dlouhé době jsem se mohla zastavit, nadechnout skutečně čerstvého vzduchu a užívat si naprostou pohodu, sluníčko, široké svahy, svoje super rychlé sjezdovky a nádherné dny volna.

Když jsem svou pozornost soustředila jiným směrem a nechala prostě věci plynout, přišlo jedno krásné ráno, kdy jsem si říkala – cítím se zvláštně, asi na mě leze chřipka. Byl únor a po tom velkém shonu bych se tělu vůbec nedivila:( A pak přišlo to přenádherné zjištění, že ta moje chřipka bude mít brzy jméno... a mě se priority obrátili vzhůru nohama. Ta radost, kterou jsem cítila, byla nepopsatelná… s tou radostí se však dostavila i velmi silná nevolnost.

Práce musela stranou, i když jsem samozřejmě pouze „ubrala", byla jsem tak unavená, že jsem každé odpoledne na 3 hodiny usínala.

A co jídlo? Na místo ranního ovoce, smoothie nebo proteinu a mých oblíbených kaší, na které jsem doposud byla zvyklá, jsem pila vodu a jedla jen banány a pak už ani nevím co – sem tam pečivo, sem tam nějaký bezlepkový koláč. Ze všeho se mi dělalo nevolno, dokonce i z vůně jídla - toho skvělého jídla, které vaříme u nás v Besedě. Jediné jídlo, které mi chutnalo, byla houska s lučinou. No nemusíte mi k tomu nic říkat…

A právě z toho důvodu – plánujte. Dbejte na přísun vitamínů, minerálních látek a dostatek kyseliny listové ještě před otěhotněním! Vaše miminko je bude v první fázi těhotenství velice potřebovat – a budete je potřebovat i vy, abyste překlenuly dobu, kdy se i vy můžete setkat s nevolností a nechutenstvím. Tu dobu může každý prožívat jinak – někdo naopak musí stále jíst, protože je hladový a vše mu chutná. I tak se ale zamyslete nad skladbou svého jídelníčku. To, že jíte za dva (nebo za tři), je již vyvrácený mýtus. Nemusíte se cpát vším, co přijde pod ruku. Spíš zvažte, co z toho, co jdete právě jíst, budete mít vy a Vaše miminko…

 

Co tedy nezanedbat ještě než zjistíte tu radostnou novinu?

Kromě pestré stravy, čisté vody, zelených potravin doporučuji:

  • Profláknutá kyselina listová – tento vitamín skupiny B bude extrémně důležitý pro vývoj miminka – jeho nervové trubice. Vitamín slouží jako ochrana před rozštěpem páteře či poruchou vývoje mozku a míchy. Na trhu existují různé preparáty, které můžete užívat. Já si však myslím, že daleko přínosnější je dbát na přísun zelené listové zeleniny a zelených potravin – ječmen, chlorela a mladá pšenice, dále se kyselina listová nachází také v brokolici, růžičkové kapustě a pomerančích.
    Vitamíny se lépe vstřebávají ve své přirozené formě, protože spolu s ostatními složkami jedou „autobusem“, ve kterém tyto složky spolupracují a reagují v těle přesně tak, jak to měla příroda prvně v plánu. Já jsem jedla chlorellu, ale vitamín z lékarny také. Byla to doba, kdy mi opravdu nešlo jíst a tak jsem vzala za vděk tomu, co mi předepsal můj lékař.
  • Vitamín E – vitamín E podporuje zdravý vývoj pohlavních buněk, může být prospěšný pro lepší usazení vajíčka ve stěně dělohy, zvyšuje prokrvení a novotvorbu cév.
    Kde jej najdete? V rostlinné říši jsou to pšeničné klíčky, v zelené listové zelenině nebo v sóje – zde však pozor na GMO sóju. Nadměrný přísun je ale škodlivý, není tedy vhodné to s tímto vitamínem přehánět.
  • Vitamín C – není nic horšího, než v prvních měsících těhotenství chytit virózu. Infekce v těle během těhotenství může nadělat pěknou paseku a to nechceme. Proto se doporučuje navýšit příjem vitamínu C. Může Vám pomoci přírodní vitamín C, který si budete mixovat do smoothies nebo přidávat do ranních kaší. Určitě však tělu dopřejte všechny možné druhy ovoce, které Vás napadnou – čím pestřejší je strava, tím vděčnější je Vaše tělo. Pomeranče, mandarinky, kiwi, jablka, hrozny nebo zeleninové a ovoce šťávy jsou naprosto ideální pro rychlé vstřebávání vitamínů.
  • Železo – o železe v těhotenství bych mohla vyprávět. První měsíce jsem měla výsledky krve lepší než kdovíjaký masožrout, ale postupně jsem i já o železo přicházela. Děti rostly a tvořily si své zásoby, moje zásoby se úžily, až byly také z velké části vyčerpány a mě nezbylo, než doplňovat jej přípravky. Za sebe jako zdroj železa doporučuji: zelenou listovou zeleninu, chlorellu (50 tablet na den), fazole, čočku, meruňky, švestky, oříšky a některé obiloviny. Málokdo také ví, že obrovsky bohatým zdrojem železa je třtinová melasa. Kamarádka Zuzka Švédová mi prozdradila kombinaci, která se skvěle vstřebává – čaj rooibos se lžící melasy a trochou citronu. Citron totiž, jakožto zdroj vitamínu C, pomáhá ke správné vstřebatelnosti železa. Dostupné jsou však také RAW doplňky – například tekuté železo obohacené o vitamín C.
  • Antioxidanty – chraňte své tělo před volnými radikály – jsou to látky, které do těla nepatří. K jejich odstranění z těla slouží antioxidanty – ty volné radikály jakoby „zhasnou“. Právě v prvních měsících jsou antioxidanty velice důležité. Najdeme je v bobulovitém ovoci – borůvky, lesní plody, maliny, ostružiny. Nejvíce antixodiantů je však v potravině Acai. Jedná se o prášek z bobulovitého ovoce jasně fialkové barvy. Tento silný antioxidant si můžete přidávat do smoothies, kaší či džusů. Využít můžete také antioxidantů v kapslích od firmy Garden of Life – jsou veganské a čistě přírodní.

Já jsem v těhotenství navíc užívala tekutý vitamín Vitamin Mineral Rush a pak také vitamíny pro těhotné ženy. Jelikož jsem s nimi měla velmi dobré zkušenosti, zařadili jsme některé výrobky společnosti Garden of Life také pro Vás do eshopu.

Když budete dbát na dostatečný přísun všech živin a minerálních látek, budete mít nasycené tělo a nebude Vás honit vlčí hlad ani mlsná. Vaše tělo bude spokojené a mozek nebude vysílat hladové signály.

Dbejte také na dostatečný přísun čisté vody. Tělo potřebuje být „zavlažené“ natolik, aby dokázalo odvádět pryč odpadní látky, aby mohla správně proudit krev, která roznáší živiny a kyslík po těle, aby se miminko mohlo dostatečně zásobit plodovou vodou. Mimo to se budete cítit více svěží a fit.

Snažte se odpočívat, obklopte se tím, co máte rádi – knížky, hezký film, příjemná hudba. . .

Cvičte. Pokud nemáte od lékaře nakázáno ležet a byly jste doposud zvyklé cvičit, neopouštěje cvičení ani teď – těhotenství není nemoc. Já jsem cvičila jógu do konce pátého měsíce, pak už mi bříško začínalo překážet a cítila jsem, že už mi to ani nedělá příliš dobře. Chodila jsem ale na procházky a procvičovala záda. Jsou také různá cvičení pro těhotné nebo těhotenské plavání. Určitě si najdete něco, co máte rády.

Nic příliš nehroťte. Teď si možná říkáte, co všechno budete během těhotenství dělat a plánujete, že budete stále skvěle jíst atd… Možná to bude trochu jinak, tak se prostě neděste a snažte poslouchat, co Vám tělo nakazuje, o co si říká.

Mé první tři měsíci probíhaly ve znaku nevolností a únavy, které však odezněly jako mávnutím kouzelné hůlky, pak přišlo období, kdy jsem se opět mohla stravovat tak, jako do doby, než jsem otěhotněla. O tom si však povíme až příště :)

Jestli máte nějaké své poznatky a zkušenosti, podělte se prosím v komentářích :)